In deze kennisbank vind je alles wat je moet weten over interieurdesign, van A tot Z. Onze kennisbank staat vol met eenvoudig te begrijpen definities en begrippen die je helpen je huis mooi en goed in te richten. Of je nu wilt weten wat ‘bohemian’ stijl precies inhoudt, op zoek bent naar tips voor het inrichten van een kleine ruimte, of gewoon wilt begrijpen wat ‘minimalisme’ betekent, we hebben het hier voor je op een rijtje gezet.

A

Accentmuur

Een redelijk gangbare term, vooral in interieurontwerpkringen, hoewel het niet per se een alledaagse term is voor iedereen.

Afwerking

Een veelvoorkomende term in het algemene taalgebruik, hoewel het in de context van interieurontwerp specifiek verwijst naar de laatste fase van het ontwerpproces.

Art Deco

Een stijlterm die zeker bekend is bij mensen met interesse in design en architectuur, maar mogelijk minder bekend is bij anderen.

Armaturen

Dit is een vrij algemene term die wordt gebruikt voor verlichtingsapparatuur en zou over het algemeen bekend moeten zijn.

Aromatherapie

Een term die redelijk bekend is, vooral voor mensen die geïnteresseerd zijn in wellness en gezondheid.

Artisan

Dit kan minder gangbaar zijn dan sommige andere termen, maar mensen met interesse in handgemaakte producten zouden het moeten kennen.

Antiek

Een algemene term die veel mensen zouden begrijpen, hoewel het gebruik en de waardering ervan afhankelijk zijn van individuele interesses.

Area rug

Het Engelse woord ‘rug’ wordt vaak gebruikt in plaats van ’tapijt’ of ‘vloerkleed’, dus het zou enige bekendheid moeten hebben, maar het hangt ook af van de specifieke voorkeuren van mensen.

Astragal

Dit is een meer gespecialiseerde term die mogelijk niet algemeen bekend is buiten de architectuur- of interieurontwerpgemeenschap.

Asymmetrisch

Dit is een concept dat redelijk bekend is, maar misschien minder vaak wordt gebruikt in de context van interieurontwerp.

Architectuur

Een algemene term die bekend zou moeten zijn, maar het wordt vaker geassocieerd met gebouwen dan met interieurontwerp specifiek.

Accentkleur

Een term die gebruikt wordt in interieurontwerp en mode, dus het zou enige bekendheid moeten hebben.

Artisanale muurdecoratie

Dit is een meer specifieke term die mogelijk niet algemeen bekend is en die meer wordt gebruikt in bepaalde kringen van handgemaakte of ambachtelijke producten.

B

Behang

Papier of ander materiaal dat op muren wordt aangebracht voor decoratieve doeleinden.

Boiserie

Houten lambrisering of betimmering die aan de wanden van een kamer is bevestigd voor decoratieve doeleinden.

Bureaulamp

Een lamp die specifiek is ontworpen om op een bureau te worden geplaatst en gericht licht te bieden voor werk of studie.

Buffetkast

Een meubelstuk dat wordt gebruikt om servies, glaswerk, bestek en andere eet- en drinkgerei op te bergen en te tonen, vaak met ingebouwde kasten en planken.

Badkamermeubel

Een meubelstuk dat speciaal is ontworpen voor gebruik in de badkamer, zoals een wastafel met bijbehorende kasten en opbergruimte.

Binnenhuisarchitectuur

Het ontwerpen en plannen van de indeling, het meubilair, de kleuren en de decoratieve elementen van een binnenruimte om een functionele en esthetisch aantrekkelijke omgeving te creëren.

Barok

Een historische decoratiestijl die in de 17e en 18e eeuw in Europa populair was, gekenmerkt door weelderige ornamenten, krullende vormen en dramatische contrasten.

Bijzettafel

Een klein tafeltje dat naast een bank, fauteuil of bed wordt geplaatst om drankjes, boeken, lampen of andere items binnen handbereik te houden.

Bohemian

De bohemian woonstijl, ook wel bekend als boho-chic, staat voor een moeiteloos coole en artistieke benadering van wonen. Het is een stijl die de grenzen tussen verschillende culturen en tijdperken vervaagt, en die wordt gekenmerkt door een overvloed aan kleuren, patronen en exotische elementen.

Bureaustoel

Een stoel die specifiek is ontworpen voor gebruik aan een bureau, vaak met verstelbare hoogte, rugleuning en armleuningen voor ergonomisch comfort tijdens het zitten en werken.

Boekenplank

Een plank of rek dat is ontworpen om boeken op te bergen en te tonen, vaak aan de muur bevestigd of vrijstaand.

Biophilic design

Een ontwerpbenadering die natuurlijke elementen en processen in de gebouwde omgeving opneemt om de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van de gebruikers te verbeteren.

Barstoel

Een hoge stoel zonder armleuningen, speciaal ontworpen voor gebruik aan een bar of bartafel.

Balkon

Een verhoogd platform aan de buitenkant van een gebouw, meestal met een reling, dat wordt gebruikt voor ontspanning, recreatie of het genieten van het uitzicht.

Betonlook

Een ontwerpstijl die het uiterlijk van beton imiteert, vaak gebruikt voor vloeren, wanden, meubels en accessoires.

Blind

Een type raambedekking dat bestaat uit horizontale of verticale lamellen die kunnen worden gekanteld om licht en privacy te regelen.

C

Credenza

Een laag meubelstuk met kasten en/of lades, vaak gebruikt voor opslag of als decoratief element in eetkamers, woonkamers of gangen.

Cementtegels

Tegels gemaakt van cement, vaak met kleurrijke patronen, gebruikt voor vloeren of wanden in interieurontwerp.

Contrast

Het verschil tussen verschillende elementen in een ruimte, zoals kleuren, texturen, vormen of patronen, dat visuele interesse toevoegt en de aandacht vestigt op bepaalde kenmerken.

Comfortzone

Een gebied in een ruimte dat is ontworpen voor ontspanning, comfort en gemak, bijvoorbeeld een zithoek met zachte stoelen en kussens.

Coördinatie

Het proces van het selecteren en combineren van verschillende elementen in een ruimte, zoals kleuren, meubels en accessoires, om een samenhangend en harmonieus ontwerp te creëren.

Curtains

Lange, zware stoffen die aan een raam hangen en worden gebruikt om licht te blokkeren, privacy te bieden en de esthetiek van een kamer aan te vullen.

Ceramiek

Materialen zoals aardewerk, porselein en steengoed die worden gevormd en gebakken om verschillende objecten te maken, zoals vazen, serviesgoed en decoratieve items.

Contrastkleur

Een kleur die sterk verschilt van de omringende kleuren in een ruimte, vaak gebruikt om visuele interesse toe te voegen en bepaalde elementen te accentueren.

Console

Een smal, langwerpig meubelstuk dat meestal tegen een muur wordt geplaatst en wordt gebruikt voor decoratie of als opbergoppervlak voor sleutels, portemonnees en andere kleine items.

Comfortabel

Een eigenschap van meubels, zoals stoelen en banken, die gemakkelijk te gebruiken zijn en een aangename zithouding bieden voor langdurig comfort.

D

Daglicht

Het natuurlijke licht dat overdag via ramen en openingen in een ruimte binnenkomt.

Decoratie

Objecten, kunstwerken of ornamenten die worden gebruikt om een ruimte te verfraaien en persoonlijkheid toe te voegen.

Deurmat

Een mat die aan de buitenkant van een deur wordt geplaatst om vuil, stof en vocht van schoenen te verwijderen voordat men een gebouw binnengaat.

Design

Het proces van het creëren van een concept, plan of lay-out voor een ruimte of object met aandacht voor zowel esthetische als functionele aspecten.

Draagmuur

Een structurele muur die belast is met het dragen van het gewicht van het gebouw en niet zonder aanvullende structurele ondersteuning kan worden verwijderd.

Dorpel

De horizontale balk of plank onderaan een deuropening die de overgang vormt tussen de vloer van de ene ruimte en die van de andere.

Duurzaamheid

Het vermogen van een ontwerp, materiaal of gebouw om langdurig te functioneren zonder schade aan het milieu of uitputting van hulpbronnen.

Dakkapel

Een verticaal venster dat uit het schuine dak van een gebouw steekt, vaak gebruikt om licht en ventilatie toe te voegen aan zolders of bovenverdiepingen.

Dekbedovertrek

Een hoes die over een dekbed wordt geplaatst en die kan worden verwijderd en gewassen om het dekbed schoon te houden en te beschermen.

Dressing

Een ingebouwde kast of kast die wordt gebruikt voor het opbergen van kleding, schoenen en accessoires, vaak uitgerust met planken, laden en ophangruimte.

Dimmer

Een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt om de intensiteit van verlichting te regelen, waardoor de helderheid van lampen kan worden aangepast aan de voorkeur of behoefte van de gebruiker.

Designelementen

Visuele componenten van een ontwerp, zoals kleur, vorm, textuur, patroon en compositie, die samenwerken om een esthetisch aantrekkelijk geheel te creëren.

Droogbloemen

Gedroogde planten en bloemen die worden gebruikt als decoratieve elementen in boeketten, arrangementen en bloemstukken.

Draadloze verlichting

Verlichtingssystemen die geen bedrading nodig hebben en draadloos kunnen worden bediend met behulp van afstandsbedieningen, apps of sensoren.

Deurkruk

Een handgreep die aan een deur is bevestigd om de deur te openen en te sluiten, vaak verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen voor decoratieve doeleinden.

E

Eetkamerstoel

Een eetkamerstoel is een comfortabele stoel die speciaal is ontworpen om aan de eettafel te gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, zoals hout, metaal of kunststof.

Eikenhout

Eikenhout is een stevig en duurzaam materiaal dat veel wordt gebruikt om meubels te maken. Het heeft een natuurlijke uitstraling en kan variëren in kleur, van licht tot donkerbruin.

Ergonomisch

Ergonomisch betekent dat iets is ontworpen om comfortabel en gemakkelijk te gebruiken, met speciale aandacht voor de natuurlijke houding van het lichaam. Ergonomische meubels zijn bijvoorbeeld zo ontworpen dat ze rugpijn helpen voorkomen.

Eclectisch

Eclectisch is een stijl waarbij verschillende elementen en stijlen worden gecombineerd om een unieke en persoonlijke look te creëren. Het gaat vaak om het mixen van oude en nieuwe meubels, kleuren en texturen.

Etagère

Een etagère is een handig meubelstuk met meerdere planken, ideaal voor het tentoonstellen van decoratieve items, planten of boeken. Het kan gebruikt worden in de woonkamer, keuken of zelfs in de badkamer.

Exotisch hout

Exotisch hout komt van bomen die groeien in andere delen van de wereld dan waar je woont. Deze houtsoorten hebben vaak unieke kleuren en texturen en worden gebruikt voor speciale meubelstukken.

Entreebank

Een entreebank is een handige bank die je bij de ingang van je huis kunt plaatsen. Het biedt een comfortabele zitplaats om schoenen aan en uit te trekken, en heeft vaak ook opbergruimte voor bijvoorbeeld sleutels of tassen.

Epoxyhars

Epoxyhars is een sterke en glanzende coating die wordt gebruikt om meubels te beschermen en te verfraaien. Het is vooral handig voor houten meubels omdat het beschermt tegen krassen en water.

Elektrisch verstelbare bank

Een elektrisch verstelbare bank is een bank waarvan je de rugleuning en soms ook de voetensteun elektrisch kunt verstellen. Het biedt extra comfort voor mensen die graag verschillende zithoudingen willen uitproberen.

Emaille

Emaille is een sterke glazuurlaag die wordt gebruikt op metalen voorwerpen zoals pannen of borden. Het zorgt voor een mooie glans en beschermt tegen krassen en roest.

Eucalyptus

Eucalyptus is een hardhoutsoort die vaak wordt gebruikt voor tuinmeubelen vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Het hout komt oorspronkelijk uit Australië en heeft een mooie natuurlijke uitstraling.

Embleem

Een embleem is een speciaal symbool of ontwerp dat wordt gebruikt om een bepaald merk of product te vertegenwoordigen. Het kan bijvoorbeeld op een bank of stoel worden gestikt om het merk van de fabrikant aan te geven.

Eierschaalkussen

Een eierschaalkussen, ook wel traagschuimkussen genoemd, past zich aan de vorm van je hoofd en nek aan voor extra comfort tijdens het slapen. Het biedt ondersteuning en verlichting van drukpunten.

Elegance-stoel

De Elegance-stoel is een moderne stoel met een slank ontwerp, perfect voor een eigentijdse inrichting. Het biedt comfort en stijl in één meubelstuk.

F

Fornuis

Een apparaat dat wordt gebruikt om voedsel te koken en te verwarmen, bestaande uit kookplaten of branders, een oven en vaak een afzuigkap voor ventilatie.

Fauteuil

Een comfortabele en vaak luxueuze stoel, meestal met armleuningen en een hoge rugleuning, ontworpen voor ontspanning en comfort.

Fotolijst

Een frame dat wordt gebruikt om foto’s te omlijsten en te presenteren, verkrijgbaar in verschillende stijlen, maten en materialen voor decoratieve doeleinden.

Feng Shui

Een traditionele Chinese praktijk die zich bezighoudt met het creëren van harmonie en balans in een ruimte door middel van de juiste plaatsing van objecten, meubels en kleuren.

Flexibele indeling

Een ontwerpbenadering die ruimtes en meubels ontwerpt met de mogelijkheid om te worden aangepast of heringericht op basis van veranderende behoeften, zoals open plattegronden of modulaire meubelstukken.

Fotobehang

Grote muurdecoraties die zijn bedrukt met afbeeldingen, foto’s of patronen, vaak gebruikt om een statement te maken in een kamer of om een specifieke sfeer te creëren.

Franse deuren

Dubbele deuren met glazen panelen die openen naar buiten of naar binnen, vaak gebruikt als toegang tot patio’s, tuinen of balkons en om natuurlijk licht binnen te laten.

Folie

Een dunne laag materiaal die wordt aangebracht op glasoppervlakken om privacy te bieden, warmte te verminderen, of om decoratieve patronen of kleureffecten toe te voegen.

Futon

Een Japans geïnspireerd slaapmeubel dat kan worden gebruikt als bank overdag en als bed ’s nachts, bestaande uit een matras die op een vouwbaar frame wordt geplaatst.

Franjegordijnen

Gordijnen met decoratieve franjes of kwastjes aan de randen, vaak gebruikt voor een speelse of elegante uitstraling in interieurs.

Fluorescerende verlichting

Verlichting die wordt gegenereerd door het opwekken van licht in een fluorescerend materiaal, vaak gebruikt voor heldere en energiezuinige verlichting in commerciële en residentiële ruimtes.

Fruitschaal

Een decoratieve schaal of mand waarin fruit wordt bewaard en getoond, vaak gebruikt als een kleurrijk en functioneel accent in keukens of eetkamers.

Frame

De structurele ondersteuning van een meubelstuk, zoals een bank of een bed, bestaande uit hout, metaal of kunststof, waarop de bekleding of matras wordt geplaatst.

Fluwelen gordijnen

Gordijnen gemaakt van fluweel, een zachte en luxe stof, vaak gebruikt voor zijn elegante uitstraling en zijn vermogen om warmte en geluid te isoleren.

Foyer

Een ruimte bij de ingang van een gebouw, vaak gebruikt als ontvangst- of ontvangsthal voor gasten, soms voorzien van zitplaatsen, planten of kunstwerken.

Fixtures

Permanente verlichtingsarmaturen die aan plafonds of muren zijn bevestigd, zoals plafondlampen, wandlampen of inbouwspots.

Floslamp

Een moderne en minimalistische lampenontwerp gemaakt door het Italiaanse verlichtingsbedrijf Flos, bekend om zijn innovatieve en iconische verlichtingsoplossingen.

Flanel

Een zachte en warme stof, vaak gebruikt voor beddengoed zoals lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen, vooral geliefd tijdens koude seizoenen.

Frotté

Een absorberende en zachte stof, meestal gemaakt van katoen, vaak gebruikt voor handdoeken, badjassen en badmatten vanwege zijn sneldrogende eigenschappen.

Fotolijstenwand

Een decoratieve muurindeling waarbij meerdere fotolijsten in verschillende maten en stijlen worden gegroepeerd om een galerij-achtig effect te creëren, vaak gebruikt voor het tentoonstellen van familiefoto’s of kunstwerken.

G

Galerijmuur

Een muur die is ingericht met een verzameling kunstwerken, foto’s of andere decoratieve objecten, vaak gerangschikt in een symmetrisch of asymmetrisch patroon voor visuele impact.

Glazen tafel

Een tafel met een blad van glas, vaak gebruikt voor een moderne en luchtige uitstraling, geschikt voor diverse interieurstijlen.

Garderobe

Een opbergmeubel voor kleding en accessoires, meestal bestaande uit hangrails, planken en laden, vaak ingebouwd in een kast of aparte ruimte.

Geometrisch

Een ontwerpstijl of patroon dat bestaat uit geometrische vormen zoals cirkels, driehoeken en vierkanten, vaak gebruikt voor behang, stoffen en decoratieve accenten.

Gietvloer

Een vloerafwerking gemaakt van gegoten kunsthars, vaak gebruikt vanwege zijn naadloze en moderne uitstraling, gemakkelijk onderhoud en duurzaamheid.

Gobelin

Een dichte en decoratieve stof, vaak geweven in ingewikkelde patronen of afbeeldingen, gebruikt voor bekleding, kussens en wandtapijten.

Grandfather clock

Een staande klok, ook bekend als een grootvaderklok, met een lange en imposante behuizing en een opvallende wijzerplaat, vaak gebruikt als een decoratief en functioneel element in traditionele interieurs.

Glas-in-lood

Een techniek waarbij stukken gekleurd glas worden samengevoegd tot een patroon of afbeelding met behulp van loden strips, vaak gebruikt in ramen, deuren en scheidingswanden voor een decoratief effect.

Gelaagdheid

Een ontwerptechniek waarbij verschillende lagen van textuur, kleur en patroon worden gecombineerd om diepte, interesse en visuele complexiteit toe te voegen aan een ruimte.

Gootsteen

Een wasbak in de keuken of badkamer waarin gerechten, groenten, fruit of persoonlijke verzorging kan worden gewassen, vaak gemaakt van materialen zoals roestvrij staal, keramiek of natuursteen.

Grafische print

Een gedurfde en opvallende print of patroon met scherpe lijnen, vormen en contrasten, vaak gebruikt voor stoffen, behang en kunstwerken om visuele impact toe te voegen aan een ruimte.

Groendak

Een dakbedekkingssysteem dat is bedekt met levende planten en vegetatie, vaak gebruikt voor isolatie, regenwaterbeheer en vermindering van het hitte-eilandeffect in stedelijke gebieden.

Glanzend

Een afwerking of oppervlak dat een heldere en reflecterende kwaliteit heeft, vaak gebruikt voor meubels, vloeren en accessoires om een gevoel van luxe en verfijning toe te voegen aan een ruimte.

Glaswerk

Een verzameling glazen objecten, zoals vazen, schalen en drinkglazen, vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden en functioneel gebruik in huis.

H

Hoekbank

Een bank die is ontworpen om in een hoek van een kamer te passen, vaak voorzien van een L-vormige of U-vormige opstelling, waardoor het efficiënt gebruik maakt van de beschikbare ruimte.

Houtbewerking

Het ambachtelijke proces van het vormen, snijden, schuren en assembleren van houten materialen tot meubels, decoratieve objecten en architecturale elementen.

Hergebruik

Het proces van het opnieuw gebruiken van materialen, meubels of decoratieve objecten in een interieurontwerp om verspilling te verminderen en duurzaamheid te bevorderen.

Hoge plafonds

Plafonds die hoger zijn dan de standaardhoogte, vaak gebruikt om een gevoel van ruimtelijkheid, luchtigheid en grandeur toe te voegen aan een kamer.

Herfstkleuren

Warmere tinten zoals rood, oranje, geel en bruin, geïnspireerd op de kleuren van de herfstbladeren, vaak gebruikt als decoratieve accenten in interieurs om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren.

Hekwerk

Een structuur van verticale palen of latten die zijn verbonden door dwarsbalken, vaak gebruikt als een afscheiding of omheining rond tuinen, balkons of terrassen.

Harmonie

Een gevoel van visuele eenheid en balans in een ruimte, vaak bereikt door middel van consistente kleuren, texturen, patronen en proporties in het interieurontwerp.

Hanglamp

Een verlichtingsarmatuur die aan het plafond hangt en licht naar beneden straalt, vaak gebruikt als een decoratief en functioneel element boven eettafels, aanrechtbladen of in zithoeken.

Hocker

Een laag en gestoffeerd meubelstuk zonder rugleuning, vaak gebruikt als een extra zitplaats, voetenbankje of bijzettafel in een woonkamer of slaapkamer.

Houten vloer

Een vloerafwerking gemaakt van massief houten planken of parket, vaak gewaardeerd om zijn warmte, duurzaamheid en tijdloze uitstraling in interieurs.

Houtsnijwerk

Een decoratieve techniek waarbij patronen, reliëfs of sculpturen in hout worden gesneden, vaak gebruikt voor meubels, panelen, kroonlijsten en ornamenten.

Hangende planten

Planten die worden opgehangen in manden, potten of macraméhangers, vaak gebruikt voor verticale tuinen, het decoreren van lege hoeken en het toevoegen van groen aan een interieur.

Hutkoffer

Een traditionele opbergkoffer met een afgeronde bovenkant, vaak gemaakt van hout of leer, gebruikt voor het opbergen van kleding, beddengoed of persoonlijke bezittingen.

Home office

Een speciaal ingerichte ruimte in huis voor werk- en kantooractiviteiten, vaak uitgerust met een bureau, stoel, opbergmeubilair en technologische voorzieningen.

Horizontale jaloezieën

Raamdecoratie bestaande uit horizontale lamellen die kunnen worden versteld om lichtinval en privacy te regelen, vaak gemaakt van hout, aluminium of kunststof.

I

Industrieel

Een ontwerpstijl geïnspireerd op industriële ruimtes en fabrieken, gekenmerkt door ruwe materialen, minimalistische esthetiek en functionele elementen.

Ingebouwde kast

Een kast die permanent is bevestigd aan de structuur van een gebouw, vaak op maat gemaakt om te passen bij de afmetingen en lay-out van de ruimte.

Inloopkast

Een ruime kast waar men in kan lopen om kleding, schoenen en accessoires op te bergen en te organiseren, vaak voorzien van planken, laden en hangrails.

Interieurontwerp

Het proces van het plannen, ontwerpen en inrichten van een ruimte om functionele en esthetische doelen te bereiken, rekening houdend met de behoeften, voorkeuren en levensstijl van de bewoners.

Inrichting

De selectie en opstelling van meubels, decoraties en accessoires in een ruimte om een bepaalde sfeer, stijl of functie te creëren, vaak met aandacht voor kleur, textuur en lay-out.

Imitatieleer

Een synthetisch materiaal dat is ontworpen om op echt leer te lijken, vaak gebruikt voor bekleding van meubels, kussens en accessoires vanwege de duurzaamheid en betaalbaarheid.

Isolatie

Het proces van het afschermen van een ruimte van externe geluiden, temperatuurschommelingen en vochtigheid, vaak bereikt door middel van isolatiemateriaal in muren, vloeren en plafonds.

Illustratie

Een decoratieve afbeelding, tekening of schilderij die wordt gebruikt als decoratief accent in een ruimte, vaak ingelijst en opgehangen aan de muur.

Inrichtingsstijl

Een specifieke benadering of aanpak van interieurontwerp die de esthetische voorkeuren, cultuur en levensstijl van de bewoners weerspiegelt, zoals modern, traditioneel, Scandinavisch of bohemien.

Inbouwapparatuur

Elektrische apparaten zoals koelkasten, ovens, vaatwassers en magnetrons die naadloos zijn geïntegreerd in de kasten en werkbladen van een keuken, waardoor een gestroomlijnde en uniforme uitstraling ontstaat.

Infraroodverwarming

Een verwarmingssysteem dat infraroodstraling gebruikt om objecten en oppervlakken direct te verwarmen, vaak gebruikt voor zoneverwarming in specifieke ruimtes of buitenomgevingen.

Inbouwverlichting

Verlichtingsarmaturen die in het plafond, de muur of de vloer zijn ingebouwd, vaak gebruikt voor algemene verlichting, accentverlichting of sfeerverlichting in een ruimte.

J

Jaloezieën

Raamdecoratie bestaande uit horizontale of verticale lamellen die kunnen worden versteld om lichtinval en privacy te regelen, vaak gemaakt van hout, aluminium of kunststof.

Jute

Een sterke, duurzame en natuurlijke vezel afkomstig van de juteplant, vaak gebruikt voor vloerkleden, manden, gordijnen en decoratieve accessoires.

Juwelentonen

Rijke en diepe kleuren zoals smaragdgroen, saffierblauw en robijnrood, geïnspireerd op edelstenen, vaak gebruikt voor wanden, meubels en decoratieve accenten.

Jaren ’50-stijl

Een ontwerpstijl geïnspireerd op de esthetiek van de jaren ’50, gekenmerkt door strakke lijnen, organische vormen, heldere kleuren en innovatieve materialen.

Jaren ’60-stijl

Een ontwerpstijl geïnspireerd op de esthetiek van de jaren ’60, gekenmerkt door levendige kleuren, geometrische patronen, psychedelische prints en futuristische vormen.

Japanse stijl

Een ontwerpstijl geïnspireerd op de traditionele Japanse esthetiek en levenswijze, gekenmerkt door eenvoud, minimalisme, natuurlijke materialen en harmonie met de natuur.

Jachttaferelen

Decoratieve motieven of afbeeldingen geïnspireerd op de jacht en het buitenleven, vaak gebruikt voor textiel, behang en keramiek in landelijke en rustieke interieurs.

Jachtgeweerkast

Een kast of opbergmeubel speciaal ontworpen voor het opbergen en tonen van jachtgeweren, vaak voorzien van afsluitbare deuren en interne opbergmogelijkheden voor munitie en accessoires.

Jukebox

Een muziekapparaat uit de jaren ’50 dat muziek afspeelt via selecteerbare platen of digitale bestanden, vaak gebruikt als decoratief en nostalgisch element in retro interieurs.

K

Kaptafel

Een meubelstuk met een spiegel en vaak ook lades, ontworpen als een plek om make-up aan te brengen, haar te stylen en sieraden op te bergen.

Kamerplanten

Planten die binnenshuis worden gehouden om het interieur op te fleuren, de luchtkwaliteit te verbeteren en een vleugje natuurlijke schoonheid toe te voegen aan de ruimte.

Kunststof

Een materiaal dat wordt gekenmerkt door zijn veelzijdigheid, duurzaamheid en gemakkelijke reiniging, vaak gebruikt voor meubels, accessoires en decoratieve objecten in diverse interieurstijlen.

Kunstwerk

Een visueel of decoratief object dat is gemaakt door een kunstenaar, zoals schilderijen, sculpturen, fotografie of prints, vaak gebruikt om kleur, textuur en persoonlijkheid aan een ruimte toe te voegen.

Kussen

Een decoratief en functioneel accessoire voor op stoelen, banken, bedden en vloeren, vaak gevuld met zacht materiaal zoals veren, polyestervezels of schuimrubber.

Kast

Een opbergmeubel met deuren, laden of planken, gebruikt om kleding, huishoudelijke artikelen, boeken of andere persoonlijke bezittingen te organiseren en op te bergen.

Kleed

Een groot stuk stof dat op de vloer wordt gelegd, vaak gebruikt om comfort toe te voegen, geluid te dempen, en visuele interesse te creëren in een ruimte.

Kleurencombinatie

De selectie en combinatie van kleuren in een interieurontwerp, vaak gebruikt om een bepaalde sfeer, stijl of gevoel uit te drukken en om visuele harmonie te bereiken.

Keukeneiland

Een vrijstaand meubelstuk in het midden van de keuken, vaak voorzien van een aanrechtblad, opbergruimte en soms ook zitplaatsen, gebruikt voor koken, eten en sociale interactie.

Kroonluchter

Een decoratieve hanglamp met meerdere armen of takken, vaak versierd met kristallen, glaswerk of andere decoratieve elementen, gebruikt als een opvallend en elegant lichtpunt in een kamer.

Kledingrek

Een vrijstaand rek of stang om kleding op te hangen, vaak gebruikt in slaapkamers, kleedkamers of wasruimtes als extra opbergruimte of als decoratief element.

Kamerscherm

Een beweegbaar paneel of scherm dat wordt gebruikt om een ruimte op te delen, privacy te bieden, of om een decoratief accent toe te voegen aan een kamer.

Kastdeur

Een deur die is bevestigd aan een kast, vaak voorzien van scharnieren, handgrepen of knoppen, gebruikt om de inhoud van de kast te beschermen en te verbergen.

Kaarsen

Waskaarsen die worden aangestoken voor sfeer en verlichting, vaak in verschillende vormen, maten en geuren beschikbaar.

Kapstok

Een meubelstuk of een wandgemonteerde haakstrip gebruikt om jassen, hoeden, tassen en andere kledingstukken op te hangen.

Kamerbreed tapijt

Een tapijt dat de hele vloer van een kamer bedekt, verkrijgbaar in verschillende materialen, stijlen, patronen en kleuren.

Koper

Een metaal met een warme, roodachtige tint, vaak gebruikt voor decoratieve accenten, verlichtingsarmaturen, en keukenapparatuur.

Kruk

Een laag zitmeubel zonder rugleuning, vaak gebruikt als extra zitplaats aan een eettafel, aanrecht of bar.

Kunst

Een breed scala aan visuele of decoratieve creaties, waaronder schilderijen, sculpturen, fotografie, prints en installaties, gebruikt om een ruimte te verfraaien en persoonlijkheid toe te voegen.

Kunstgras

Een synthetisch alternatief voor natuurlijk gras, vaak gebruikt voor buitentuinen, balkons, en binnenshuis in specifieke ruimtes.

Kwartronde plinten

Plinten met een gebogen buitenrand, vaak gebruikt bij afwerkingen van vloeren en muren om ruimtes een afgewerkte uitstraling te geven.

Keramiek

Een veelzijdig materiaal gemaakt van gebakken klei, vaak gebruikt voor servies, vazen, tegels, en decoratieve objecten.

Koraal

Een organisch gevormd decoratief element geïnspireerd op koraalriffen, vaak gebruikt als sculptuur, print, of textuur in interieurontwerp.

Kussenhoes

Een afneembare hoes die over een kussen wordt geplaatst voor decoratieve doeleinden en om het kussen te beschermen, verkrijgbaar in verschillende stoffen, patronen en kleuren.

Kubusrek

Een modulair opbergmeubel bestaande uit kubusvormige vakken, vaak gebruikt voor het opbergen en tentoonstellen van boeken, decoraties, en opbergdozen.

Kruiken

Decoratieve vazen met een brede basis en een smalle hals, vaak gebruikt voor het tentoonstellen van bloemen, takken, en droogbloemen.

L

Lampenkap

Een decoratieve hoes die over een lamp wordt geplaatst om het licht te verzachten en te verspreiden, verkrijgbaar in verschillende vormen, stijlen en materialen.

Ladekast

Een opbergmeubel met meerdere laden, gebruikt voor het opbergen van kleding, accessoires, papieren en andere persoonlijke bezittingen.

Lattenbodem

Een ondersteuningssysteem voor een matras, bestaande uit houten of metalen latten die zijn bevestigd aan een frame, vaak gebruikt voor bedden en banken.

Leder

Een duurzaam en luxe materiaal gemaakt van dierenhuiden, vaak gebruikt voor bekleding van meubels, kussens, en accessoires.

Loft

Een ruime en open woonruimte die oorspronkelijk diende als fabriek, pakhuis of industriële faciliteit en later is omgebouwd tot woonruimte.

Loungeset

Een verzameling van comfortabele stoelen, banken en tafels, vaak gebruikt voor ontspanning en entertainment in buitenruimtes zoals patio’s, terrassen, en tuinen.

Luchtbevochtiger

Een apparaat dat vocht aan de lucht toevoegt om de luchtvochtigheid te verhogen, vaak gebruikt om droge lucht in huis te verminderen en comfort te bieden.

Luchtfilter

Een apparaat dat wordt gebruikt om stof, pollen, schimmelsporen en andere verontreinigingen uit de lucht te filteren, vaak gebruikt voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis.

Lijstwerk

Decoratieve elementen zoals kroonlijsten, plinten, en sierlijsten die worden gebruikt voor het verfraaien van muren, plafonds, ramen, en deuren.

Lambrisering

Een decoratieve bekleding van houten panelen of tegels die is aangebracht op de onderste helft van een muur, vaak gebruikt voor bescherming en verfraaiing van interieurs.

Led-verlichting

Verlichtingsarmaturen die gebruikmaken van licht-emitterende diodes (LED’s) om licht te produceren, vaak gebruikt voor energiezuinige en langdurige verlichting in huis.

Luchtspiegeling

Een optische illusie van water op een droge ondergrond als gevolg van lichtbreking, vaak gebruikt als inspiratie voor kunst en decoratieve elementen.

Landelijk

Een ontwerpstijl geïnspireerd op het platteland en de natuur, gekenmerkt door warme kleuren, natuurlijke materialen en rustieke accenten.

Leefruimte

Een multifunctionele ruimte in huis die wordt gebruikt voor dagelijkse activiteiten, zoals eten, ontspannen, werken en entertainen.

M

Muurverf

Een verfsoort die speciaal is ontworpen voor het schilderen van muren en plafonds, verkrijgbaar in verschillende kleuren, afwerkingen en samenstellingen.

Marmer

Een natuursteen met een karakteristieke aderstructuur en een glanzende afwerking, vaak gebruikt voor vloeren, aanrechtbladen, en decoratieve accenten.

Meubels

Functionele objecten zoals stoelen, tafels, kasten en bedden die worden gebruikt om een ruimte in te richten en comfort te bieden aan de bewoners.

Moderne stijl

Een ontwerpstijl gekenmerkt door strakke lijnen, eenvoudige vormen, en minimalistische esthetiek, geïnspireerd op de Bauhaus-beweging en het modernisme van de 20e eeuw.

Mand

Een gevlochten container gemaakt van materialen zoals riet, bamboe, of zeegras, vaak gebruikt voor het opbergen van tijdschriften, speelgoed, en andere kleine voorwerpen.

Metaal

Een materiaal dat wordt gekenmerkt door zijn duurzaamheid, glans, en veelzijdigheid, vaak gebruikt voor meubels, verlichting, en decoratieve accenten.

Matras

Een zacht en veerkrachtig oppervlak dat wordt gebruikt als ondersteuning voor het lichaam tijdens het slapen, verkrijgbaar in verschillende materialen en diktes.

Mahoniehout

Een hardhoutsoort afkomstig van de mahonieboom, vaak gebruikt voor hoogwaardig meubilair, panelen, en decoratieve elementen vanwege zijn duurzaamheid en warme kleur.

Minimalisme

Een levens- en ontwerpstijl gekenmerkt door eenvoud, functionaliteit, en het verminderen van overtollige bezittingen en versieringen in het interieur.

Melamine

Een kunststof laminaat dat wordt gebruikt als afwerking voor meubels en keukenkasten vanwege zijn duurzaamheid, onderhoudsgemak, en weerstand tegen vlekken en krassen.

Muurdecoratie

Decoratieve elementen zoals schilderijen, posters, fotolijsten, en wandkleden die worden gebruikt om lege muren te verfraaien en persoonlijkheid toe te voegen aan een ruimte.

Mediterrane stijl

Een ontwerpstijl geïnspireerd op de traditionele architectuur en interieurs van landen rondom de Middellandse Zee, gekenmerkt door warme kleuren, natuurlijke materialen, en levendige patronen.

Moderne kunst

Kunstwerken en creaties die zijn ontstaan in de 20e en 21e eeuw, gekenmerkt door experimentele vormen, abstractie, en expressieve concepten.

N

Natuurlijke verlichting

Licht dat afkomstig is van natuurlijke bronnen zoals de zon, vaak gebruikt om een ruimte helderder en levendiger te maken.

Nachtkastje

Een klein bijzettafeltje dat naast een bed wordt geplaatst, vaak gebruikt voor het plaatsen van een lamp, wekker, boek, of andere persoonlijke bezittingen.

Neoklassiek

Een ontwerpstijl die teruggrijpt naar de klassieke Griekse en Romeinse architectuur, gekenmerkt door symmetrie, proportie, en decoratieve elementen zoals zuilen, bogen, en ornamenten.

Noordse stijl

Een ontwerpstijl geïnspireerd op de Scandinavische landen, gekenmerkt door minimalisme, functionaliteit, en een focus op natuurlijke materialen en lichte kleuren.

Nis

Een holte of uitsparing in een muur die kan worden gebruikt voor opslag, display, of decoratieve doeleinden, vaak gebruikt voor het plaatsen van een standbeeld, boek, of plant.

Natuurlijke materialen

Materialen afkomstig van de natuurlijke wereld, zoals hout, steen, wol, katoen, en leer, vaak gebruikt voor meubels, vloerbedekking, en decoratieve elementen.

Noppentapijt

Een vloerbedekking met een reliëfpatroon van noppen, vaak gebruikt voor tapijten, vloerkleden, en vloerbedekkingen voor kinderkamers.

Nicheproducten

Specifieke producten die zijn ontworpen voor een bepaalde doelgroep of behoefte, vaak gemaakt met aandacht voor detail, kwaliteit, en vakmanschap.

Natuurstenen vloer

Een vloerbedekking gemaakt van natuurlijk gesteente zoals marmer, graniet, kalksteen, of leisteen, vaak gewaardeerd om zijn duurzaamheid, elegantie, en tijdloze uitstraling.

Nostalgisch

Een gevoel van verlangen naar het verleden, vaak geuit in interieurontwerp door middel van vintage meubels, retro decoraties, en historische elementen.

Naaihoek

Een speciaal ingerichte ruimte in huis voor naai- en handwerkactiviteiten, vaak uitgerust met een naaimachine, werktafel, en opbergmeubilair voor stoffen en fournituren.

Natuurlijk kleurenpalet

Een kleurenschema geïnspireerd op de kleuren van de natuur, zoals aardetinten, groentinten, en blauwtinten, vaak gebruikt voor een rustgevende en harmonieuze sfeer in huis.

O

Oosterse tapijten

Met de hand geknoopte tapijten uit landen zoals Iran, Turkije, India, en China, vaak gewaardeerd om hun vakmanschap, rijke kleuren, en ingewikkelde patronen.

Ottoman

Een laag, gevoerd meubelstuk dat kan dienen als voetenbankje, extra zitplaats, of salontafel, vaak gestoffeerd en voorzien van opbergruimte.

Ombre

Een kleurtechniek waarbij tinten van één kleur geleidelijk in elkaar overlopen, vaak gebruikt voor stoffen, muurverf, en decoratieve accenten.

Op maat gemaakt

Meubels, gordijnen, kasten, en andere items die speciaal zijn ontworpen en vervaardigd volgens de exacte specificaties en wensen van de klant.

Ontwerp

Het proces van het creëren en plannen van een interieurruimte, vaak rekening houdend met functie, esthetiek, en ergonomie.

Ophaalgordijnen

Gordijnen die bestaan uit verticale plooien die kunnen worden geopend en gesloten door middel van een trekkoord of rail, vaak gebruikt voor ramen en deuren.

Overkapping

Een dakconstructie die boven een terras, patio, of ingang wordt geplaatst om beschutting te bieden tegen zon, regen, en wind, vaak gebouwd van hout, metaal, of kunststof.

Onderhoud

Het regelmatig schoonmaken, repareren, en verzorgen van meubels, vloeren, wanden, en andere interieuronderdelen om hun kwaliteit en levensduur te behouden.

Oud-Hollands

Een ontwerpstijl geïnspireerd op de traditionele Nederlandse architectuur en ambachten, gekenmerkt door warme kleuren, houten details, en vintage elementen.

Onderzetters

Kleine platte schijven of matten die onder drankjes worden geplaatst om meubels te beschermen tegen vocht en condensatie, vaak gemaakt van kurk, hout, of kunststof.

Open haard

Een verwarmingsapparaat dat brandstof zoals hout, gas, of elektriciteit gebruikt om warmte en sfeer te creëren in een ruimte, vaak omgeven door een mantel en haardgereedschap.

Ombouwkast

Een kast die is gebouwd rondom nutsvoorzieningen zoals een boiler, meterkast, of verwarming, vaak ontworpen om deze apparaten te verbergen en op te bergen.

Opbergmand

Een mand of bak gebruikt voor het opbergen van kleine voorwerpen, speelgoed, of textiel, vaak gemaakt van gevlochten materiaal zoals riet, bamboe, of zeegras.

Organisatie

Het proces van het ordenen, groeperen, en opslaan van spullen en bezittingen om een ruimte georganiseerd, overzichtelijk, en functioneel te houden.

P

Palletmeubilair

Meubels gemaakt van gerecyclede houten pallets, vaak gebruikt voor buitendecoratie en DIY-projecten vanwege hun rustieke uitstraling en duurzaamheid.

Patroon

Een herhalend ontwerp of decoratief motief gebruikt op stoffen, behang, vloerkleden, en andere oppervlakken om visuele interesse toe te voegen aan een ruimte.

Plafondventilator

Een elektrisch apparaat dat aan het plafond is gemonteerd en wordt gebruikt om lucht te circuleren en een verkoelend effect te creëren in een kamer.

Pop-art

Een kunststroming die ontstond in de jaren 1950 en 1960, gekenmerkt door heldere kleuren, grafische vormen, en alledaagse objecten, vaak gebruikt als decoratief element in moderne interieurs.

Pasteltinten

Zachte en subtiele kleuren zoals lichtroze, babyblauw, en muntgroen, vaak gebruikt voor muren, meubels, en accessoires om een rustgevende en luchtige sfeer te creëren.

Plantenbak

Een container gebruikt voor het planten en tentoonstellen van planten en bloemen, vaak gemaakt van terracotta, keramiek, kunststof, of metaal.

Patio

Een buitenruimte grenzend aan een huis, vaak voorzien van bestrating, meubels, en groen, gebruikt voor ontspanning, entertainment, en sociale activiteiten.

Plooien

Geplooide stoffen die worden gebruikt voor gordijnen, raambekleding, en beddengoed om textuur, volume, en elegantie toe te voegen aan een interieur.

Parketvloer

Een vloerbedekking bestaande uit kleine houten panelen die in een geometrisch patroon zijn gelegd, vaak gewaardeerd om zijn warmte, charme, en tijdloze uitstraling.

Poster

Een gedrukte afbeelding of tekst die wordt gebruikt voor decoratie, vaak ingelijst en opgehangen aan muren in een interieur.

Poef

Een laag, zacht zitmeubel zonder rugleuning, vaak gebruikt als extra zitplaats, voetenbankje, of salontafel.

Profiel

De contour of omtrek van een object, zoals een meubelstuk, raamkozijn, of plint, vaak gebruikt voor het creëren van visuele interesse en stijl in een interieur.

Proportie

De verhouding tussen de verschillende elementen in een ruimte, zoals meubels, accessoires, en architectonische kenmerken, vaak belangrijk voor een gebalanceerd en harmonieus ontwerp.

Praktische opslag

Opbergoplossingen die zijn ontworpen voor gebruiksgemak en functionaliteit, zoals lades, kasten, opbergdozen, en manden, vaak gebruikt om rommel te minimaliseren en een georganiseerde ruimte te behouden.

Q

R

Raambekleding

Decoratieve en functionele elementen zoals gordijnen, jaloezieën, en rolgordijnen die worden gebruikt voor privacy, lichtregulering, en decoratie van ramen.

Rustiek

Een ontwerpstijl geïnspireerd op het platteland en de natuur, gekenmerkt door ruwe, onafgewerkte materialen, warme kleuren, en organische texturen.

Rieten meubelen

Meubels gemaakt van gevlochten rietstengels, vaak gebruikt voor tuinmeubilair, stoelen, en manden vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid.

Retro

Een ontwerpstijl die teruggrijpt naar de stijlen en trends uit het verleden, zoals de jaren ’50, ’60, en ’70, gekenmerkt door felle kleuren, geometrische patronen, en vintage accenten.

Raamdecoratie

Decoratieve elementen zoals valletjes, sierlijsten, en raamstickers die worden gebruikt om ramen te versieren en de stijl van een kamer aan te vullen.

Relaxfauteuil

Een comfortabele stoel met een verstelbare rugleuning en voetensteun, vaak gebruikt om te ontspannen, lezen, of televisie te kijken.

Retro-verlichting

Verlichtingsarmaturen geïnspireerd op de ontwerpen uit de jaren ’50, ’60, en ’70, vaak gekenmerkt door gedurfde vormen, felle kleuren, en een nostalgische uitstraling.

Rotan

Een natuurlijk materiaal gemaakt van de stengels van bepaalde palmen, vaak gebruikt voor meubels, lampen, en accessoires vanwege zijn flexibiliteit en tropische uitstraling.

Radiatorombouw

Een bekleding of ombouw rondom een verwarmingsradiator, vaak ontworpen om de radiator te verbergen en te integreren in het interieur.

Ruimtelijk ontwerp

Het proces van het plannen en organiseren van een ruimte om de functionaliteit, esthetiek, en ergonomie te optimaliseren, vaak rekening houdend met de behoeften en voorkeuren van de gebruikers.

Recyclebaar

Materialen en producten die kunnen worden gerecycled en opnieuw gebruikt om grondstoffen te besparen en milieubelasting te verminderen.

Retro-tapijt

Tapijten en vloerkleden met ontwerpen en kleuren uit het verleden, vaak gebruikt om een vleugje nostalgie en vintage stijl toe te voegen aan een ruimte.

Roestvrij staal

Een metaallegering die bestand is tegen corrosie en roest, vaak gebruikt voor keukenapparatuur, spoelbakken, en accessoires vanwege zijn duurzaamheid en moderne uitstraling.

S

Scandinavisch design

Een ontwerpstijl uit de Scandinavische landen, gekenmerkt door minimalistische esthetiek, functionaliteit, en gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en leer.

Sierkussen

Kussens die worden gebruikt voor decoratieve doeleinden op banken, stoelen, en bedden, vaak verkrijgbaar in verschillende vormen, maten, en patronen.

Schapenvacht

Een zachte vacht afkomstig van schapen, vaak gebruikt als decoratief accent op stoelen, banken, en vloerkleden voor extra comfort en textuur.

Slaapbank

Een bank die kan worden omgevormd tot een bed, vaak gebruikt als ruimtebesparende oplossing in kleine appartementen en logeerkamers.

Schilderij

Een kunstwerk dat is gemaakt door verf aan te brengen op een doek, paneel, of ander oppervlak, vaak gebruikt als decoratieve elementen aan muren.

Sidetable

Een smalle tafel die tegen een muur wordt geplaatst, vaak gebruikt voor het tentoonstellen van decoratieve objecten, fotolijsten, en verlichting.

Serre

Een aanbouw aan een huis met veel ramen en glazen panelen, vaak gebruikt als een zonnige en beschutte ruimte om planten te kweken of te ontspannen.

Schaduw

Een donkere of lichtere tint van een kleur, vaak gebruikt voor het creëren van diepte en contrast in een interieurontwerp.

Scheidingswand

Een wand of scherm dat wordt gebruikt om een ruimte op te delen in aparte zones, vaak gebruikt voor privacy of om visuele scheiding te creëren.

Sisaltapijt

Een tapijt gemaakt van sisalvezels, afkomstig van de agaveplant, vaak gewaardeerd om zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling.

Sfeerverlichting

Verlichting die wordt gebruikt om een warme en uitnodigende sfeer te creëren in een ruimte, vaak door middel van zachte lampen, kaarsen, of sfeerverlichting.

Schuifdeur

Een deur die langs een rails kan worden geschoven om ruimte te besparen, vaak gebruikt voor kasten, kasten, en badkamers in kleine ruimtes.

Salon

Een formele zitkamer in een huis, vaak gebruikt voor het ontvangen van gasten en sociale activiteiten, ook bekend als de woonkamer of zitkamer.

Salontafel

Een lage tafel die wordt gebruikt als middelpunt in een zithoek, vaak gebruikt voor het plaatsen van drankjes, boeken, en decoratieve objecten.

Structuur

De textuur en oppervlaktekwaliteit van materialen zoals hout, steen, en stof, vaak gebruikt voor het toevoegen van visuele en tactiele interesse aan een interieur.

T

Tapijt

Een zachte vloerbedekking gemaakt van textielmaterialen zoals wol, nylon, of polyester, vaak gebruikt voor isolatie, comfort, en geluidsabsorptie.

Tafellamp

Een lamp die op een tafelblad staat en wordt gebruikt voor gerichte verlichting, decoratie, of sfeer in een kamer.

Terras

Een buitenruimte naast een huis, vaak voorzien van bestrating, meubels, en planten, gebruikt voor ontspanning, eten, en sociale activiteiten.

Actuele ontwikkelingen en stijlen in de wereld van interieurontwerp en decoratie, vaak beïnvloed door cultuur, technologie, en maatschappelijke veranderingen.

TV-meubel

Een meubelstuk dat is ontworpen om een televisie en bijbehorende apparatuur zoals dvd-spelers en gameconsoles te ondersteunen en op te bergen.

Tegels

Vierkante of rechthoekige platen gemaakt van materialen zoals keramiek, porselein, of natuursteen, vaak gebruikt voor vloeren, wanden, en backsplashes.

Textiel

Stoffen en textuurmaterialen zoals katoen, linnen, en fluweel, vaak gebruikt voor gordijnen, kussens, en bekleding van meubels.

Tochtstrip

Een strook van isolerend materiaal zoals rubber of schuim, gebruikt om kieren en openingen rond ramen en deuren af te dichten om energieverlies te verminderen.

Tuinmeubilair

Meubels speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis, zoals stoelen, tafels, en loungesets, vaak gemaakt van materialen die bestand zijn tegen de elementen.

Tapijtreiniger

Een apparaat dat wordt gebruikt om tapijten en bekleding grondig te reinigen en vlekken te verwijderen door middel van stoom, borstels, en reinigingsmiddelen.

Traptreden

De horizontale delen van een trap waarop men loopt, vaak gemaakt van materialen zoals hout, metaal, of steen, en voorzien van antislipbekleding.

Tijdschriftenrek

Een rek of standaard gebruikt voor het opbergen en tentoonstellen van tijdschriften, kranten, en boeken in een georganiseerde en toegankelijke manier.

Tropisch

Een ontwerpstijl geïnspireerd op de tropen, gekenmerkt door heldere kleuren, exotische planten, en natuurlijke materialen zoals bamboe en riet.

Thuiskantoor

Een speciaal ingerichte ruimte in huis gebruikt voor werk- en zakelijke activiteiten, vaak voorzien van een bureau, stoel, en opbergruimte.

Tegelvloer

Een vloerbedekking bestaande uit individuele tegels, vaak gebruikt voor keukens, badkamers, en entrees vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsgemak.

U

U-vormige bank

Een bank in de vorm van de letter “U”, vaak gebruikt voor grote gezinnen of inrichtingen waar veel zitplaatsen nodig zijn.

Uniformiteit

Een principe van ontwerp waarbij consistentie en harmonie worden nagestreefd in het gebruik van kleuren, patronen en materialen binnen een ruimte.

Uniek

Een object of element dat opvalt door zijn originaliteit, afwijking van het gebruikelijke of individuele karakter.

Upcycling

Het proces van het transformeren van afgedankte of gebruikte materialen of producten tot nieuwe items met een hogere waarde of nut, vaak gebruikt in DIY-projecten.

Urban

Een ontwerpstijl geïnspireerd op het stedelijke leven, gekenmerkt door moderne esthetiek, functioneel design en industriële invloeden.

Uitsnede

Een gedeelte van een ruimte dat is afgebakend of afgescheiden door muren, meubels of architectonische elementen.

Uitschuifbare tafel

Een eettafel met uitklapbare of uitschuifbare delen om extra zitplaatsen te bieden wanneer nodig, maar ook compact te blijven wanneer niet in gebruik.

Uitrusting

De apparaten, gereedschappen en accessoires die worden gebruikt om een ruimte functioneel en comfortabel te maken, zoals keukenapparatuur, verlichting en meubels.

Uitzicht

Het zicht vanuit een raam, balkon of terras, vaak gewaardeerd om zijn landschappelijke schoonheid en invloed op de sfeer van een ruimte.

Uv-bestendig

Materialen die bestand zijn tegen schade veroorzaakt door ultraviolette straling van de zon, vaak gebruikt voor outdoor meubels, stoffering en raambekleding.

Unieke stukken

Individuele meubelstukken, kunstwerken of decoratieve objecten die opvallen door hun originaliteit, geschiedenis of artistieke waarde.

U-vormige keuken

Een keukenopstelling in de vorm van de letter “U”, vaak gekenmerkt door een efficiënte indeling met veel werkruimte en opbergruimte.

Uniekheid

Een eigenschap van een object of ruimte die het onderscheidt van anderen door zijn originaliteit, karakter of persoonlijke uitstraling.

Upgrade

Het verbeteren of moderniseren van een interieur door het vervangen van verouderde elementen, toevoegen van nieuwe functies of verhogen van de esthetische waarde.

Urban jungle

Een trend in interieurdecoratie die het gebruik van planten en groen in stedelijke ruimtes bevordert, vaak met een mix van binnen- en buitenplanten voor een natuurlijke sfeer.

V

Verlichting

Alle bronnen van licht in een ruimte, inclusief plafondlampen, wandlampen, vloerlampen, en tafellampen, gebruikt voor sfeer, accentuering en functionele doeleinden.

Ventilatie

Het proces van het laten circuleren van lucht in een ruimte, vaak geregeld door middel van ramen, ventilatieroosters, en mechanische systemen zoals ventilatoren en afzuigkappen.

Vintage

Een ontwerpstijl die teruggrijpt naar de esthetiek van het verleden, gekenmerkt door retro-elementen, antiek meubilair en nostalgische accenten.

Vloerkleed

Een stuk textiel dat op de vloer wordt geplaatst om warmte, comfort en visuele interesse toe te voegen aan een ruimte, vaak verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en patronen.

Verf

Een mengsel van pigmenten en bindmiddelen dat wordt gebruikt om oppervlakken zoals muren, plafonds, en houtwerk te kleuren en te beschermen.

Verzameling

Een groep objecten of kunstwerken die met zorg zijn samengesteld en tentoongesteld, vaak met een gemeenschappelijk thema, stijl, of esthetiek.

Vitrinekast

Een kast met glazen panelen en planken, vaak gebruikt voor het tentoonstellen en beschermen van verzamelobjecten, serviesgoed, en decoratieve objecten.

Vensterbank

De horizontale rand onder een raam, vaak gebruikt voor het plaatsen van planten, decoratieve objecten, of als extra zitplaats in een ruimte.

Vastgoedstyling

Het proces van het voorbereiden en presenteren van een woning voor verkoop of verhuur, vaak door middel van meubilering, decoratie en interieurverbeteringen.

Visgraatpatroon

Een decoratief patroon waarbij rechthoekige elementen zoals tegels of parket in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar worden geplaatst, vaak gebruikt voor vloeren en wandbekleding.

Ventilator

Een elektrisch apparaat met draaiende bladen dat wordt gebruikt om lucht te circuleren en een verkoelend effect te creëren in een ruimte, vaak aan het plafond gemonteerd.

Veranda

Een overdekte buitenruimte aan de voor- of achterkant van een huis, vaak voorzien van stoelen, tafels, en planten, gebruikt voor ontspanning en sociale activiteiten.

Vakantiewoning

Een huis of appartement dat wordt verhuurd aan vakantiegangers voor een kort verblijf, vaak voorzien van meubilair, beddengoed, en voorzieningen voor comfort en gemak.

Vinylvloer

Een vloerbedekking gemaakt van kunststof materiaal zoals PVC, vaak gebruikt vanwege zijn duurzaamheid, waterbestendigheid, en eenvoudig onderhoud.

W

Wanddecoratie

Objecten zoals schilderijen, posters, wandklokken, en wandplanken die worden gebruikt om muren te versieren en visuele interesse toe te voegen aan een ruimte.

Warmtebron

Een apparaat of systeem dat warmte produceert en verspreidt, zoals radiatoren, vloerverwarming, open haarden, en kachels, gebruikt voor het verwarmen van een interieur.

Woonkamer

Een centrale ruimte in een huis die wordt gebruikt voor ontspanning, entertainment, en sociale activiteiten, vaak voorzien van comfortabele zitmeubelen, een televisie, en decoratieve elementen.

Werkblad

Een horizontaal oppervlak in de keuken, badkamer, of werkruimte, vaak gemaakt van materialen zoals graniet, marmer, hout, of roestvrij staal, gebruikt voor het bereiden van voedsel, schrijven, en andere taken.

Werkplek

Een speciaal ingerichte ruimte in huis of op kantoor die wordt gebruikt voor werk- en zakelijke activiteiten, vaak voorzien van een bureau, stoel, en opbergruimte.

Woonaccessoires

Decoratieve objecten zoals kussens, vazen, kaarsen, en beeldjes die worden gebruikt om een persoonlijke touch toe te voegen aan een interieur.

Wandlamp

Een lamp die aan de muur is gemonteerd en wordt gebruikt voor gerichte verlichting, sfeer, of accentuering in een ruimte.

Wandbekleding

Materialen zoals behang, verf, tegels, en wandpanelen die worden gebruikt om muren te bedekken en te decoreren, vaak gekozen op basis van stijl, duurzaamheid, en onderhoudsgemak.

Woonstijl

Een specifieke esthetiek of ontwerptrend die de inrichting en sfeer van een interieur bepaalt, zoals modern, klassiek, Scandinavisch, of bohemian.

Woonkamermeubilair

Meubels speciaal ontworpen voor gebruik in de woonkamer, zoals banken, fauteuils, salontafels, en tv-meubels, vaak gekozen op basis van comfort, functionaliteit, en stijl.

Wijnglazen

Glazen speciaal ontworpen voor het serveren en drinken van wijn, vaak in verschillende vormen en maten, afhankelijk van het type wijn dat wordt geserveerd.

Wandplank

Een smalle plank die aan de muur is gemonteerd en wordt gebruikt voor het tentoonstellen van boeken, foto’s, planten, en andere decoratieve objecten.

Witgoed

Elektrische apparaten zoals koelkasten, vaatwassers, en wasmachines, vaak gebruikt in de keuken en wasruimte voor huishoudelijke taken.

Walk-in closet

Een ruime kast die groot genoeg is om in te lopen en wordt gebruikt voor het opbergen en organiseren van kleding, schoenen, en accessoires.

X

Y

Z

Zachte verlichting

Verlichting met een lage intensiteit die een warme en gezellige sfeer creëert in een ruimte, vaak gebruikt voor ontspanning en ’s avonds laat.

Zithoek

Een specifiek gedeelte van een kamer dat is ingericht met stoelen, banken, en salontafels om een gezellige plek te creëren om te zitten en te ontspannen.

Zonwering

Apparaten of materialen die worden gebruikt om zonlicht te blokkeren, zoals gordijnen, jaloezieën, en zonneschermen, om de temperatuur en het lichtniveau in een ruimte te regelen.

Zachte meubelen

Meubelstukken zoals banken, fauteuils, en poefs die zijn bekleed met stoffen zoals stof, leer, of fluweel, vaak gebruikt voor comfort en ontspanning.

Zolder

Een ruimte direct onder het dak van een huis, vaak gebruikt voor opslag, extra slaapkamers, of als een speciale woonruimte.

Zwart-wit

Een kleurenschema dat bestaat uit alleen zwart en wit, vaak gebruikt voor een strakke, moderne uitstraling in een interieurontwerp.

Zichtlijnen

Denkbeeldige lijnen die vanuit verschillende punten in een ruimte worden getrokken en helpen bij het plannen van de opstelling van meubels en decoraties voor een evenwichtig en harmonieus ontwerp.

Zonlicht

Natuurlijk licht dat afkomstig is van de zon en een ruimte verlicht, vaak gewaardeerd om zijn helderheid en positieve effecten op stemming en gezondheid.

Zitbank

Een lange, zachte zitplaats voor meerdere personen, vaak met een rugleuning en armleuningen, gebruikt voor comfortabel zitten in woonkamers en lounges.

Zelfklevend behang

Behang met een plaklaag aan de achterkant dat direct op een muur kan worden aangebracht zonder extra lijm, vaak gebruikt voor eenvoudige en snelle decoratie.

Zonneterras

Een openlucht terras of patio dat direct zonlicht ontvangt, vaak voorzien van stoelen, tafels, en parasols voor buitenontspanning en entertainment.